^ Het Keizerpanorama-In de najaarsaanbieding van Wereldbibliotheek: ‘Het keizerpanorama’.

– Verschijnt op 18 januari 2023 –

Een kunsthistorica begint een pension in het voormalige Oost-Duitse stadje Brandenburg an der Havel. Ze laat haar man in Nederland achter, neemt in Brandenburg een wat norse huishoudster aan en ontvangt haar eerste gasten. Via verschillende vertellingen krijgen we fragmentarische inkijkjes in de levens en gedachten van de  pensionbewoners. Maar vanuit welk perspectief kijken we naar hen? Alles is telkens weer anders dan het lijkt. De man misleidt zijn historica. Pensiongast Henk Meijer verkleedt zich regelmatig  als Otto von Bismarck. Frederik Hammer verliest grip op zijn vrouw Marcelle, die op haar beurt een wereld zoekt ‘waarin ze een beetje leven kan’.

Dan ontdekt de historica in Berlijn het zogenaamde Keizerpanorama: een houten carrousel met vijfentwintig kijkgaten waardoorheen evenzovele toeschouwers een roterende diavoorstelling kunnen zien. ‘Het zien vormt het fundament van het kennen’, riep de uitvinder van dit panorama, de fysicus August Fuhrmann, rond 1900 enthousiast. Maar is dat wel zo? Wie zocht de (veelal exotische) beelden dan uit? En is het interval tussen het ene beeld en het andere niet veel bepalender voor wat we zien?

Een mozaïekvertelling over de standvastigheid van de verbeelding maar ook over het zoeken naar een ankerplaats van waaruit we kunnen waarnemen of vertellen.

Verschijnt in januari 2023.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s